Czarnuszka – Lekarstwo na wszystkie choroby oprócz śmierci?

czarnuszka, zioła, medycyna naturalna, zdrowe odżywianie, zdrowy styl życia, olej z czarnuszki, właściwości, zdrowie

Czarnuszka i jej drobne, niepozorne nasionka okazują się niesamowicie potężne. Według doniesień leczą zatrute bronią chemiczną ciało, zabijają MRSA, stymulują regenerację umierających komórek beta w trzustce cukrzyków, a także wiele innych. Zapewne nie znamy jeszcze wszystkich korzyści.

Czarnuszka od niepamiętnych czasów jest doceniana za swoje właściwości zdrowotne. Historycznie była nazywana między innymi czarnym sezamem lub czarnym kminkiem.

Czarnuszka jest znana co najmniej od 3300 lat

Pierwsze doniesienia o jej hodowli i użyciu pochodzą ze Starożytnego Egiptu. Olej z czarnuszki został znaleziony w grobowcu Faraona Tutanchamona. Pochodzi on z czasów około 3300 lat temu.

W kulturze arabskiej czarnuszka jest znana jako habbatul barakah, czyli „nasiono błogosławieństwa”. W dodatku wierzy się, iż islamski prorok Mahomet powiedział, że jest to „lekarstwo na wszystkie choroby oprócz śmierci”.

Literatura naukowa potwierdziła wiele tradycyjnie znanych korzyści zdrowotnych, jakich czerpiemy z użycia czarnuszki. Od 1964 roku powstało 458 opublikowanych i zrecenzowanych prac naukowych na jej temat.

Wiele ciekawych treści naukowych na temat czarnuszki możemy znaleźć na angielskojęzycznej stronie GreenMedInfo.com. Mamy już coraz mniej złudzeń co do faktu, że te małe czarne nasionka efektywnie poprawiają nasze zdrowie. W istocie, odpowiednio wykorzystana czarnuszka może wywołać efekt analogiczny do farmaceutycznych leków. Oto przykłady jej działania:

  • przeciwbólowe
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwzapalne
  • przeciwko wrzodom
  • antycholinergiczne
  • przeciwgrzybicze
  • antyoksydacyjne
  • spazmolityczne (zmniejszanie skurczu)
  • przeciwwirusowe (indukcja interferonu)
  • rozszerzające oskrzela
  • inhibitor glukoneogenezy (przeciwko cukrzycy)
  • hepatoprotekcyjne (ochrona wątroby)
  • hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi)
  • zmniejszanie insulinooporności
  • antagonista leukotrienów (biorą udział w procesach zapalnych)
  • ochronne na nerki
  • inhibitor TNF-alfa

Powyższe cechy to tylko mały zestaw przy potencjalnych możliwościach, jakie może nam dać czarnuszka. Z pewnością jej aktualna popularność nie jest przesadzona. O niej i o innych wspaniałych roślinach leczniczych mogą Państwo poczytać w zakładce Zioła.

Badania nad czarnuszką

Czarnuszka została przebadana w kierunku konkretnych schorzeń zdrowotnych. Te, które najbardziej przykuwają uwagę umieszczamy poniżej:

  • Cukrzyca typu 2: Spożywanie dwóch gramów czarnuszki dziennie spowodowało obniżenie stężenia glukozy na czczo, obniżenie insulinooporności, poprawiło pracę komórek beta trzustki oraz zmniejszyło poziom hemoglobiny glikowanej u ludzi.
  • Zakażenie Helicobacter pylori: Czarnuszka wykazuje klinicznie użyteczne działanie przeciwko H.pylori, porównywalną z potrójną eradykacją.
  • Padaczka (epilepsja): Nasiona czarnuszki tradycyjnie znane są z przeciwdrgawkowych właściwości. Badanie z 2007 roku na dzieciach z lekooporną padaczką wykazało, że wodny wyciąg znacząco zmniejszył występowanie drgawek.
  • Nadciśnienie: Spożywanie od 100 do 200 mg czarnuszki dziennie, podzielone na dwie porcje, przez 2 miesiące wywołuje efekt obniżenia ciśnienia u pacjentów z łagodnym nadciśnieniem.
  • Astma: Tymochinon, jedna z głównych substancji aktywnych czarnuszki okazał się bardziej skuteczny od flutykazonu w pracach na modelu zwierzęcym. Inne badania, tym razem u ludzi pokazały, że gotowany wodny wyciąg z czarnuszki ma potencjalne działanie antyastmatyczne na drogi oddechowe chorych.
  • Zapalenie gardła i migdałków: Kapsułki z czarnuszką (w połączeniu z Chanca piedra) wykazały znaczące działanie łagodzące ból gardła oraz zmniejszenie potrzeby przyjmowania leków przeciwbólowych, w badaniach na ludziach.
  • Zatrucie bronią chemiczną: Randomizowane badania z podwójnie ślepą próbą na chorych po kontakcie z bronią chemiczną wykazały, że gotowany, wodny wyciąg z czarnuszki zmniejsza świsty i inne objawy ze strony układu oddechowego oraz poprawia wyniku badań funkcji płuc. Dodatkowo zmniejsza potrzebę przyjmowania leków.
  • Rak jelita grubego: Badania na komórkach rakowych wykazały, że wyciąg z czarnuszki wypada korzystnie w porównaniu z lekiem chemioterapeutycznym 5-fluorouracylem w hamowaniu wzrostu raka jelita grubego, z o wiele wyższym profilem bezpieczeństwa terapii. Badania na zwierzętach pokazały, że olej z czarnuszki ma znaczący, hamujący wpływ na raka jelita u szczurów, bez widocznych objawów ubocznych.
  • MRSA: Czarnuszka ma działanie przeciwbakteryjne przeciwko wyizolowanym klinicznie szczepom gronkowca złocistego opornego na metycylinę (MRSA).
  • Uzależnienie od opiatów/odstawienie: Badanie na 35 osobach uzależnionych od opiatów lub opioidów (morfina, heroina, kodeina, oksykodon itd.) wykazało, że czarnuszka może stanowić efektywną terapię w długoterminowym leczeniu zależności od opiatów.

Czarnuszka – Stworzona przez naturę

Medycyna naturalna jest często bagatelizowana i wiele osób podchodzi do tego tematu bez wiary. Przychodzi tutaj na myśl sentencja z Biblii: Jeśli będziecie mieć wiarę jak ziarnko gorczycy, powiecie tej górze: „Przesuń się stąd tam!”, a przesunie się. I nic niemożliwego nie będzie dla was.”

Potrzebujemy zrozumieć, czym w ogóle jest takie ziarno. Zawiera ono w sobie wszystko, całą roślinę zapakowaną w jak najbardziej miniaturową formę. Proszę zwrócić uwagę, jak wiele życia w nim jest, jak z tego maleństwa potrafi wyrosnąć cała, piękna roślina. Można powiedzieć, że to cud natury, a przecież dla wielu z nas jest to coś codziennego. Kto by się tym zachwycał. A jednak!

W dzisiejszych czasach natura rośnie w siłę, a raczej pozostaje sobą, a poszerza się nasza świadomość. Coraz więcej osób interesuje się bardzo ciekawymi właściwościami ziół, innych roślin i naturalnych produktów. Dlatego już mniej dziwią nas artykuły takie jak ten, gdzie opowiada się o możliwościach leczenia zakażenia bakteriami opornymi na antybiotyki, zatrucia bronią chemiczną lub stymulacji komórek beta w trzustce u ludzi z cukrzycą. Takie możliwości daje nam czarnuszka i trzymamy kciuki, aby wraz z innymi przedstawicielami natury podbijała świat i nie dawała skutków ubocznych.

Życzymy dużo zdrówka i radości z życia! 🙂

Podziel się z innymi swoimi spostrzeżeniami na temat czarnuszki, jak jej używasz, jak wpływa na Twoje zdrowie, a także udostępnij ten artykuł, aby więcej osób mogło poczytać o jej niesamowitych zaletach. Dziękujemy!

Polecamy także nasze inne artykuły, które można znaleźć w pasku bocznym lub na dole strony. Oto kilka przykładowych:

 

Po więcej szczegółów na temat artykułu odsyłamy do źródła: healthy-holistic-living.com


loading...
Udostępnij

Wyraź swoje zdanie