5 produktów walczących z rakiem. Czas być mądrym i je jeść!

rak, rakiem, zdrowe odżywianie, antynowotworowe, medycyna naturalna, profilaktyka raka

Z rakiem najlepiej negocjować zanim on w ogóle się pojawi. Zadbajmy o styl życia i zmniejszajmy prawdopodobieństwo takich kłopotów.

Każdy już wie, że warzywa i owoce są zdrowe. Jednak z roku na rok notuje się coraz więcej zachorowań na raka. Zaraz po chorobach serca, nowotwór wciąż jest na drugim miejscu wśród chorób doprowadzających do śmierci.

Większość ludzi zna konsekwencje palenia, braku ruchu, nadmiernego picia alkoholu i ubogiej diety. W 2013 roku ponad 25% zachorowań na raka wynikało ze złego trybu życia i otyłości. Jednak mówi się, że większości nowotworów można zapobiec, jeśli w porę zmieni się swoje nawyki odżywiania.

To walka żywności z rakiem!

Oczywiście, wprowadzenie zdrowego trybu życia to najlepsza profilaktyka raka. Ważną częścią tego jest dieta. Nie chodzi tylko o ilość kalorii i tłuszczów w diecie, ale też o jakość żywności. Pamiętaj, że najlepszą miarą jakości pożywienia jest jego pochodzenie. Innymi słowy – jeśli pochodzi z fabryki i ma długą listę składników to ma niską jakość. Jeśli zaś pochodzi z farmy i nie zawiera dodatkowych chemikaliów – to na pewno dobre pożywienie.

Zaleca się także zwracać uwagę na kolor pożywienia – inne ważne składniki są w zielonych warzywach, a inne w żółtych. Istotne, by co najmniej 3/4 naszego talerza zajmowały pełne ziarna, warzywa, owoce czy warzywa strączkowe.

Niektóre produkty szczególnie dobrze wpływają na profilaktykę raka. Łączenie ich w swojej diecie może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, a także inne choroby. Poznaj swoją armię kulinarnych żołnierzy, walczących z rakiem:

1.Warzywa kapustne

Chodzi między innymi o brokuły, kapustę, kalafior, jarmuż, brukselki, rzepę i rzepę naciową. Bogate w żelazo, beta-karoten, witaminę C – warzywa z tej grupy wspomagają aktywność antyoksydantów, regulując wzrost komórek. Ponadto produkują enzymy, które walczą z zapaleniami.

Sulforafan jest również ważnym składnikiem warzyw kapustnych. Badania wykazały, że ma właściwości przeciwnowotworowe. Wspaniałe jest to, że nie trzeba go suplementować: możesz jeść jedynie produkty bogate w sulforafan i nadal czerpać z niego korzyści.

2.Owoce

Jagody zawierają bioflawonoidy, które są odpowiedzialne za ich niebiskie, czerwone czy fioletowe zabarwienie. W świecie owoców, jagoda to gwiazda antyoksydantów. Jagody zawierają także składnik zwany pterostylben, który doprowadza do niszczenia się komórek rakowych w płucach, żołądku czy piersiach. Choć jagody są na topie właściwości antyrakowych wśród owoców, inne też mają zbawienną moc, np. wiśnie, jabłka, truskawki i maliny.

3.Pomidory

Wspaniałe źródło likopenu, który zabija wolne rodniki zanim te uszkodzą zdrowe komórki. Naukowcy potwierdzają też jego pozytywny wpływ na prostatę. Nie tylko likopen zmniejsza ryzyko raka prostaty, ale także raka przełyku, płuc, piersi, szyjki macicy. Dobrze jeść surowe pomidory w sałatkach i na kanapkach. Za to szklanka soku pomidorowego lub pół szklanki koncentratu zawiera więcej niż 5-krotną ilość likopenu z połowy pomidora.

4.Przyprawy

Kurkuma, popularna przyprawa kuchni indyjskiej, swój złoty kolor bierze z kurkuminy. Ponad 1500 badań, łącznie z próbami klinicznymi, pokazało, że kurkumina zmniejsza wzrost komórek rakowych i wspomaga usunięcie martwych komórek z organizmu. Kurkumina jednak trudno się wchłania, jednak jej absorbcję zwiększa czarny pieprz, gdy używa się ich razem. Warto pamiętać o tym, by do jadłospisu wprowadzić dania przyprawione kurkumą i czarnym pieprzem.

5.Zielona herbata

Różnica pomiędzy czarną i zieloną herbatą polega na tym, że zielona herbata przechodzi mniej procesów pozbawiających ją wartościowych substancji. Zawarte w zielonej herbacie substancje pozostają więc nienaruszone. Jeden z jej składników EGCG, czyli Galusan epigalokatechiny wykazuje właściwości chroniące przed rakiem jelita, żołądka, pęcherza i trzustki. Podobnie do kurkuminy – wchłanianie wartościowych substancji z zielonej herbaty wspomaga czarny pieprz. Podobnie też, by odczuć korzyści zdrowotne z picia zielonej herbaty trzeba wprowadzić ją do regularnego jadłospisu.

Ważne jednak, byś zapamiętał…

Mimo że te produkty zabijają możliwość zachorowania na raka i mają cudowne właściwości, są tylko profilaktyką. Badania potwierdzają ich skuteczność, ale naukowcy mają jeszcze sporo pracy, by sprawdzić czy produkty te mogą być traktowane też jako lekarstwo.


Inne Naturalne przepisy na zdrowie, a jest ich sporo, znajdziesz TUTAJ. 🙂

źródło: healthy-holistic-living.com


loading...
Udostępnij

Jedna myśl na temat “5 produktów walczących z rakiem. Czas być mądrym i je jeść!”

  1. Moja mama ma raka nerki z przezutami…lekarze nie chca Jej leczyc..zaczelysmy same leczenie ekstraktami konopnymi CBD +CBDA 6% kupionymi na konopiafarmacja pl …czekamy na efekty…na pewno poprawil sie Jej apetyt…na pewno jest silniejsza i bardziej chetna do zycia…takiej checi Jej bardzo brakowalo…na pewno Ja nic nie boli…czasem jakies delikatne kolki ktore same ustepuja….Wierze w te ekstrakty i mame..

Wyraź swoje zdanie